Bezoek van Kleef jenever-, en likeuren proeverij en Eten bij Moya tapas

MUSEUM VAN KLEEF

​Lang, heel lang geleden, toen de straten nog gehuld gingen in de dikke dampen van de steeds meer oprukkende industrialisatie, bloeide er in het oude Haagsche centrum een fabriek van jenevers, bitterextracten en likeuren. Van Kleef stoomdistilleerderij 1ste klasse, opgericht door Lamberthus Theodorus Van Kleef, is gevestigd aan de Lange Beestenmarkt, in het oude Centrum van Den Haag. Een grote verscheidenheid aan dranken werd er gestookt welke in de aangrenzende slijterij werden verkocht.

Van 1842 tot 1986 zijn alle dranken in distilleerderij Van Kleef geproduceerd. Tot 1986, het jaar dat van Kleef als laatste Haagse distilleerderij haar deuren sloot. Besloten werd de distilleerderij, gelegen aansluitend aan het originele 19e eeuwse winkelgedeelte volledig af te breken. Dit i.v.m. het brandgevaar dat de productie van alcohol in het oude Haagse centrum met zich mee brengt. 

​De ruimte die nu de museumtuin vormt, was vroeger de distilleerderij. Onder de, in de tuin nieuw gebouwde bottelarij, liggen nog 8 ​alcoholkelders, die tezamen ruim 37.000 liter alcohol kunnen bevatten.

​Na een grondige restauratie, waarbij het originele winkelinterieur in oude staat hersteld is, opende Van Kleef in 2000 wederom haar deuren. Wij ontvangen u graag voor een rondleiding door de voormalige distilleerderij en natuurlijk kunt u uw bezoek ook combineren met een proeverij van onze verschillende likeuren en jenevers.

Na het bezoek aan van Kleef jenever-, en likeuren proeverij zijn wij gaan eten bij Moya tapas op Plein 14 te Den Haag. Door het eten van de tapas denken wij weer even terug aan het leuke weekend in Sevilla.