Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee

De schaatsgroep van Stichting Hartekind reed eind januari de Alternatieve Elfstedentocht 2017 op de Weissensee. Zij haalde met 23 schaatsers € 35.000 op, met onder meer een bijdrage van de LBC Businessclub. Het geld wordt ingezet voor onderzoek naar acuut hartfalen bij jonge kinderen. Een verslag van de deelnemers.

Het is nog donker als op vrijdagochtend 27 januari 2017 om 7:00 het startschot klinkt en circa 1.100 deelnemers van start gaan voor de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. Het is koud, circa -14 graden, maar windstil en het geluid van de schaatsen op het ijs en de vele lampjes op de helmen leveren een magisch schouwspel op.

Uit onze regio schaatsen verschillende deelnemers mee voor het goede doel. Aan hun voorbereiding zal het niet liggen. Ze hebben de hele zomer uren op de racefiets doorgebracht en vanaf oktober zijn ze minimaal twee keer per week op de ijsbaan te vinden.

IJscondities goed
De ijscondities zijn goed. De dikte bedraagt circa 40 centimeter. Er zitten echter veel scheuren in het ijs, die veel valpartijen veroorzaken. Gelukkig zonder verdere gevolgen binnen de Hartekind-groep. Er is een ronde van 16,7 km uitgezet over het meer. Dat betekent dat we twaalf rondes moeten schaatsen.

Na het eerste rondje wordt het gelukkig licht, zodat de lampjes uit kunnen. Het levert een prachtig rood ochtendgloren op de omringende bergen op. De eerste zonnestralen worden met veel gejuich ontvangen. Gedurende de dag loopt de temperatuur gestaag op naar net onder het vriespunt.

Mooi peloton
De schaatsers Eric Kops, Jan Oudshoorn en Anco Scholte ter Horst uit onze regio rijden in een mooi peloton. Het kopwerk wordt goed afgewisseld, wat ervoor zorgt dat het tempo redelijk hoog blijft. Elke tweede ronde wordt er even kort gestopt voor aanvulling van de reserves. De organisatie heeft verzorgingsposten ingericht met bouillon, warme sportdrank, krentenbrood en ontbijtkoek.

Met nog 33 kilometer te gaan krijgt de groep door dat een finishtijd binnen de 9 uur mogelijk is. Er wordt nog flink aangezet met de laatste reserves en zo lukt het inderdaad om even voor vieren, na 8 uur en 58 minuten, schaatsen gezamenlijk over de finish te komen.

Blarenbal
Daarna gaat het evenement nog uren door totdat in het pikkedonker de laatste deelnemers arriveren. Alle emoties en mooie verhalen werden tot in de late uurtjes naverteld op het ‘blarenbal’.

Kwaliteit van leven
Het was een prachtige dag waarbij Stichting Hartekind een mooi bedrag wist op te halen van circa € 35.000. Dit geld wordt volledig besteed aan onderzoek naar acuut hartfalen bij zeer jonge kinderen, om zo de kwaliteit van leven bij deze groep te verhogen.

Een sfeerimpressie van de verrichtingen van de Hartekind schaatsgroep is te zien op: